Uluslararası Yaz/Kış Okulları - Türkiye

BAU-ETSAB Kış Atölyesi

2014’den bu yana, güz yarıyılının son haftasında ETSAB BAU Kış Atölyesi adı altında BAU’ya iade-i ziyaret yapmaktadır. BAU Kış Atölyesi beş günlük çok yoğun bir program sunmaktadır. Çok kültürlü bir bakış açısıyla, her yıl farklı bir başlıkla sunulan BAU Kış Atölyesi de müze ve mimarlık ofislerine ziyaretler ve şehirlerarası ziyaretlerle zenginleştirilmektedir. BAU kış atölyeleri ortalama 45-50 ETSAB öğrencisinin yanı sıra İstanbul’daki diğer mimarlık okullarından öğrencilerin de ilgisini çekmektedir. Kış atölyelerinin sürdürülebilir olması, BAU ve UPC bağlarının kuvvetlenmesi kadar İstanbul ve Barselona gibi iki güzel şehrin bağlarının da kuvvetlenmesi ümit edilmektedir.

BAU & ETSAB Kış Atölyesi fotoğrafları 

BAU & ETSAB Kış Atölyesi video örneği

Salzburg Kış Okulu

Salzburg’da her yıl gerçekleşen Kış Okulu, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlik ve Tasarim Fakültesi'nin Mimarlık, Endüstriyel Tasarım ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri'nden öğrencilerin katılımıyla, Avusturya Fachhochshule Salzburg Üniversitesi`nde kış döneminde devam eden atölye çalışmaları şeklinde yapılmaktadır. Her iki üniversitenin karşılıklı ziyaretleri on yıldır devam etmektedir. Salzburg’taki çalışma FH Salzburg'ta bulunan ve diğer üniversitelerden değişim programıyla gelen öğrencilerin de katılımıyla bir haftalık bir tasarım atölyesi olarak gerçekleştirilmektedir. Salzburg’a yapılan gezide şehrin tarihi ve modern kimliğine ait mekan, müze ve sergiler de ziyaret edilmektedir. FHS Kış Okulu’nda, farklı ülke ve bölümlerden karma grupların oluşturulduğu çalışmada öğrenciler, tasarımın farklı ölçeklerdeki uygulamalarında birlikte çalışarak işbirliği yapmaktadırlar . Her yıl atölye çalışmasının değerlendirme jürisine Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Elçin Tezel ve Öğr. Gör. Sinan Polvan'la birlikte FH Salzburg Üniversitesi öğretim üyeleri Ulrike Szigeti, Günther Grall, Michael Ebner, Alexander Petutschnigg ve Bernd Stelzer katılmaktadırlar.

Salzburg Kış Okulu Fotoğrafları

ICSA-Türkiye

ICSA (Inter-Cultural Study of Architecture) isimli yaz okulu etkinliği Bahçeşehir Üniversitesi ile Japonya’nın Mukogawa Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kültürlerarası bir mimari stüdyo ortamı yaratmak amaçlı biri Japonya’da diğeri Türkiye’de olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilen uluslararası bir değişim programıdır. 

ICSA in Istanbul programı ICSA koordinatörleri Prof. Dr. Murat Dündar ve Dr. Öğr. Üyesi Sinem Kültür yürütücülüğünde ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Mukogawa Üniversitesi’nden 15 öğrenci ve 2 öğretim üyesinin katılımıyla her yıl Ekim ayında gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlik kapsamında öğrenciler ahşap, cam ve çini başta olmak üzere çeşitli geleneksel atölye çalışmalarına katılıp deneyimlemenin yanı sıra Dolmabahçe Sarayı ve Yıldız Sarayı içerisinde yürütülmekte olan koruma ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleme olanağı bulmaktadır. ICSA in İstanbul programında, İstanbul’un önemli tarihi ve turistik bölgelerine yapılan ziyaretlere ek olarak Edirne, Bursa ve İznik’e günübirlik gerçekleştirilen teknik geziler de yer almaktadır. Koruma-Restorasyon yüksek lisans dersi kapsamında üniversitemize gelmekte olan Mukogawa Üniversitesi öğrencileri kültürel miras kapsamında olan tarihi yapılar ve onların barındırdıkları nitelikli tefriş elemanlarına yapılan teknik ve bilimsel müdahaleleri yerinde gözlemlemekte, yürütülen çalışmaların içerisinde yer alarak deneyimlemekte ve kendi ülkesinde yapılan benzeri uygulamalar ile karşılaştırma imkanı yakalamaktadır. Tüm bu çalışmalar Mukogawa Üniversitesi'ndeki dersin yükümlülükleri içerisine dahil edilmiş olup kredilendirilmekte, öğrenci çalışmalarından oluşan bir sergi ile sonlandırılmaktadır.

https://www.instagram.com/icsainjapan/

https://twitter.com/icsainjapan