Endüstriyel Tasarım Bölümü Hakkında

Bölüm Misyonu
Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, disiplinlerarası ve yenilikçi girişimlerle öncü eğitim metodolojilerini kullanarak ve geliştirerek; Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDH) ile insan ve çevrenin refahı ve yararını göz önüne bulunduran, toplumun gelişimine katkıda bulunmak için teknolojiyi kullanarak problem çözmede küresel bir bakış açısına sahip olan ve aynı zamanda yerel değerlere, kültürel farklılıklara, bireysel ve sosyal haklara ve evrensel tasarım ilkelerine saygılı profesyoneller yetiştirmeyi hedefler.

Program İçeriği
Endüstriyel Tasarım, yaratıcı tasarıma kapı açan, ticari başarıya olanak tanıyan, yaşam şartlarını iyileştiren yenilikçi ürün, sistem, hizmet ve deneyimleri tasarlamaya yönelik stratejik bir problem çözme sürecidir. Bölümümüz eğitim programında, tasarım sürecinde disiplinler arası bir yaklaşım geliştirilmesine odaklanılmıştır. Programın temeli olan tasarım stüdyoları, malzeme ve üretim yöntemleri, görsel iletişim, mühendislik bilimleri ve iş yönetimi alanlarına odaklanan derslerle pekiştirilir. Tasarım sürecinde öğrencilerin kullanıcı araştırmaları, tasarım yöntemleri, yenilikçi fikir geliştirme, prototip oluşturma, bilgisayar destekli tasarım, tasarım yönetimi gibi konuları kapsayan geniş bir yelpazede eğitim almaları öngörülmektedir.

ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ PROGRAM ÇIKTILARI
Endüstri Ürünleri Tasarımı meslek alanının kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahip olmak
Mesleki bilgiyi ürün, hizmet ve deneyim geliştirme alanlarında uygulayabilmek
Tasarım kavramlarını, mesleki kültür ve dili anlayabilmek, kullanabilmek, yorum yapabilmek ve değerlendirmek
Endüstri Ürünleri tasarımı alanında araştırma yöntemlerini bilmek, bu yöntemlerle bilgi toplamak, toplanan bilgiyi yorumlamak ve uygulayabilmek
Endüstri ürünleri tasarımı problemlerini tanımlamak, problem koşul ve gereklerini değerlendirebilmek, çözüm önerileri üretebilmek
Endüstri Ürünleri Tasarımında önerilen çözümlerin toplumsal, kültürel, çevresel, ekonomik ve insani değerlerin göz önünde bulundurarak geliştirilmesi; kişisel farklılık ve yetenek düzeylerine duyarlı olması
Tasarım kavramlarına ve çözümlerine ait bilgiyi, yazılı, sözlü ve görsel anlatım yöntemleriyle aktarma yeteneğine sahip olmak
Tasarım çözümlerine ait malzeme, biçimlenme,detaylandırma, servis ve üretim yöntemleri kavramları arasındaki ilişkiyi ve yöntemleri tanımlayabilmek ve uygulayabilmek
Endüstri ürünleri tasarımı çözüm ve uygulamalarını anlatabilecek düzeyde bilgisayar destekli bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
Endüstri ürünleri tasarımının disiplinler arası yapısına kaynak oluşturan, işletme, mühendislik, psikoloji, ergonomi, görsel iletişim alanlarına ait tasarım çözümlerini destekleyecek yöntem ve bilgiye sahip olmak; gerektiğinde bu alanlara ait bilgiyi araştırma, edinme ve kullanma yeteneğine sahip olmak
Bir yabancı dili kullanarak endüstri ürünleri tasarımı alanına ait dile hakim olabilmek ve farklı kültürlerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilmek
Teknolojik ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak mesleğin gereksinim duyduğu yeni tasarım konularını ve eğilimlerini takip edebilmek ve değerlendirebilmek

Uluslararası Olanaklar ve Müfredat Dışı Etkinlikler
Öğrencilere sağlanan çeşitli ulusal ve uluslararası mesleki iletişim deneyimleri olanakları ve bilgi ve becerilerini geliştirmelerine destek olacak iletişim ve paylaşım ortamları, programımızın dünya çapında yetkin, meslek pratiği edinmiş ve entelektüel meslek insanları mezun etmek hedefini desteklemektedir. Bu bağlamda öğrencilere uluslararası ikili işbirlikleri ile sağlanan çeşitli deneyim imkanları (Erasmus, Avusturya Kış Okulu, HND Higher National Diploma Pearson Programı), atölye çalışması ve yarışma organizasyonları (Kıbrıs Uluslararası Atölye Çalışması, Light Up/Light Upper/Light Down), üniversite-sanayi işbirlikleri ve etkinlikleri (Fakir Elektrikli Ev Aletleri işbirliği, Hettich Mobilya Aksesuarları firma ziyareti), ve müfredat dışı söyleşiler (ArchiDesign Talks) sunulmaktadır.

Kariyer Olanakları (Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?)
Endüstriyel tasarımcıların uygulama alanları, ürün tasarımı, sistem tasarımı, hizmet tasarımı ve deneyim tasarımı alanlarını kapsar. Ürün tasarımı bağlamı, mobilya, ulaşım araçları, ambalaj, elektronik ürünler, elektrikli ev aletleri, tıbbi ürünler, ev ve ofis gereçleri, teşhir stantları, aydınlatma, oyuncak, bebek ve çocuk ürünleri, kişisel bakım ürünleri, spor ekipmanları, mücevher gibi çok çeşitli endüstriyel ürünleri içermektedir. Sistem tasarımı ise, ürünler arası ya da ürün-hizmet sistemleri, ürün yaşam döngüsü tasarımı, ürün/ürün serisi için görsel kimlik tasarımı, perakende satış, sergi, müze ve etkinlikler için görsel ve üç boyutlu tasarımlar gibi başlıkları kapsar. Hizmet tasarımı kapsamında ise, ürün ve sistemlerin hizmetlere entegrasyonu, hizmet süreci tasarımı, müşteri deneyimi haritalama, hizmet sunum tasarımı gibi konuları içermektedir. Deneyim tasarımı ise, kullanıcı arayüzü tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı, etkileşim tasarımı olarak nitelendirilebilir. Endüstriyel tasarımcılar, bütün bu uygulama alanlarıyla ilgili tüm özel ve kamu kuruluşlarının yanı sıra kendi kurdukları firmalarında tasarım, uygulama, araştırma ve geliştirme, denetim ve kontrollük, danışmanlık, bilirkişilik ve eğitim faaliyetlerinde görev alabilirler. Eğitim alanıyla ilgilenen mezunlarımız ise yurtiçi ve yurtdışı yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek üniversitelerin ilgili alanlarında akademik kariyerlerini sürdürebilirler.

Elçin Tezel, Prof. Dr.
BAU Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı

Jüri ve Öğrenci Projeleri

ENDÜSTRİYEL TASARIM SIRALAMA VE TABAN PUANI