Mimarlık Bölümü Hakkında

Bölüm Misyonu
Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü, İstanbul'un merkezinde yer almanın potansiyellerini kullanmayı; öncü eğitim yöntem ve teknolojilerinden faydalanarak  yenilikçi bir eğitim anlayışıyla formel eğitimi müfredat dışı eğitim olanakları ile desteklemeyi; sürdürülebilir kalkınma amaçlarını da gözeterek sektörel işbirlikleri ile disiplinlerarası ve yenilikçi girişim ve çalışmalarda bulunabilecek, eleştirel, yaratıcı bakış açısına sahip, donanımları ile yerel ve küresel ölçekte akademik ve profesyonel çalışmalarda yer alabilecek ve topluma katkı sağlayacak meslek insanları yetiştirmeyi ilke edinmiştir.

Program İçeriği
Programın omurgasını oluşturan tasarım stüdyoları, tarih-kuram-eleştiri, yapı fiziği ve teknolojileri, medya, çevre-kent-toplum kanallarındaki derslerle desteklenir. Bu dersler, düşünme ve inşa etme edimleri arasındaki tüm süreçleri kapsayıcı ve geliştirici bir biçimde kurgulanır. Temel motivasyonlarımızdan biri de araştıran, sorgulayan, bilgiyi dönüştürebilen, mimarlığı salt biçime indirgemeyen, sosyal-ekonomik gelişmeler ışığında toplum yararını gözeterek hareket eden meslek insanlarının yetişmesi için gerekli ortamı hazırlamaktır.  Bu nedenle mimarlık eğitimine yaklaşımımız ve müfredatımız, öğrencilerin merak ve öğrenme isteklerini canlı tutan, özgür ve farklı düşünme yollarına kapı aralayan, disiplinler arası bakışı önemseyen bir iletişim ve paylaşım ortamı sunar.

MİMARLIK BÖLÜMÜ PROGRAM ÇIKTILARI
PÇ1: Mimari tasarım, tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için edindiği kuramsal/kavramsal ve kılgısal bilgiyi kullanır.
PÇ2: Eleştirel düşünme yöntemlerini kullanarak tasarım problemlerinin çözümü için estetik, işlevsel ve yapısal gereklilikleri belirler, tanımlar ve etkin biçimde tartışır.
PÇ3: Yapılaşmış çevrenin oluşumunda önemli girdiler olan toplumsal örüntüler ile kullanıcı gereksinmelerinin, değerlerinin ve davranışsal normların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçeklerdeki çeşitliliğinin farkında olur.
PÇ4: Mimarlık alanında insan ve toplum odaklı, doğal ve yapılı çevreye duyarlı mimari tasarım yöntemleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olur.
PÇ5: Mimarlık ile diğer disiplinler arasındaki ilişkiyi anlama, işbirliği yapabilme, geniş kapsamlı proje geliştirebilme; bağımsız çalışmalarda ve grup çalışmalarında sorumluluk alma becerisine sahip olur.
PÇ6: İnsan hakları ve toplumsal çıkarlar açısından sorumluluğunun bilincinde olarak, yapılaşmış çevrenin tasarımında, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına önem verir.
PÇ7: Mimarinin toplumsal, kültürel, çevresel konularını göz önünde tutarak, tasarım problemlerinin çözümünde, doğal ve yapay kaynakların kullanımında sürdürülebilirliğe önem verir.
PÇ8: Mimarlık alanına ilişkin her türlü kavramsal ve kılgısal düşüncesini yazılı, sözlü ve görsel medyayı ve bilişim teknolojilerini kullanarak aktarabilir ve iletişim kurabilir.
PÇ9: Taşıyıcı sistem, yapı malzemeleri, bina servis sistemleri, yapım sistemleri, yaşam güvenliği gibi yapı teknolojisine yönelik teknik bilgileri anlama ve  kullanabilme becerisi kazanır.
PÇ10: Tasarım ve uygulama süreçlerinde yasal ve etik sorumluluklarının bilincinde olur.

Uluslararası Olanaklar ve Müfredat Dışı Etkinlikler
Zengin akademik kadrosu, seçmeli ders çeşitliliği, çok-kültürlü uluslararası ortamı ve sağladığı uluslararası deneyim olanakları (BAU International Berlin’de bir ya da iki dönem eğitim alma olanağı,  ICSA Japonya-Istanbul , İtalya Yaz Okulu, İspanya Yaz-Kış Okulu ve diğer yaz/kış okulları), müfredat dışı etkinlikler (çalıştaylar , söyleşiler , forumlar), BAU Mimarlık Programını ayrıcalıklı kılan ve küresel ölçekte mesleğini uygulayabilecek liderlik vasıfları yüksek bireyler yetiştirme hedefine taşıyan niteliklerdir.

Kariyer Olanakları (Mimarlık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?)
Mezunlarımız ilgi alanları doğrultusunda kamuda, çeşitli şirketlerde, ve mimarlık ofislerinde tasarımcı ve/ya uygulamacı olarak; serbest mimar olarak; şantiyelerde, yapı denetimi sektöründe, yapı sektörüyle bağlantılı olarak malzeme tasarım, üretim, pazarlama ve satışında; mimarlıkta bilişim, bina bilgi modellemesi ve sürdürülebilirlik alanlarında; mimari temsil/görselleştirme alanında, mimarlık ve tasarım alanlarında yayıncı olarak ve akademisyen olarak çalışabilirler.

Akreditasyon
Ocak 2018 tarihi ile başlayan süreç sonucunda 13 Mart 2020 tarihli raporda belirtildiğince Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Lisans Programı Mimarlık Akreditasyon Kurumu (MİAK) tarafından "3 Yıllık Akreditasyon"'a hak kazanmıştır.

Nilay Ünsal Gülmez, Doç. Dr.
BAU Mimarlık Bölüm Başkanı

Jüriler ve Öğrenci Projeleri

MİMARLIK SIRALAMA VE TABAN PUANI

2021 Mimarlık sıralama ve taban puanları açıklandı. 2021 TYT AYT (YKS) Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2020 yılına ait üniversite yerleştirme puan ve sıralamalarıdır. 2021 yılına ait puanınızı ve sıralamanızı kıyaslayarak tercih yapabilirsiniz