Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği, algı-düşünme-eylem döngüsüne sahip akıllı makina ve sistemlerin geliştirilmesi, bu makinaların tasarım amaçlarına uygun bir şekilde akıllandırılarak insanlığın hizmetine sunulması ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Mekatronik Mühendisleri yeni nesil akıllı çamaşır makinaları gibi günlük hayatımızda kullandığımız cihazlardan, kendi kendine sürebilen otomobillere, ameliyatlarda kullanılan hassas robotlara veya tam otomasyona dayalı üretim ve kalite kontrol hatları gibi karmaşık sistemlere uzanan geniş bir yelpazede yer alan gelişmiş elektromekanik sistemlerin tasarım ve kontrolü ile uğraşırlar. Mekatronik Mühendisliği, makine, elektronik ve bilgisayar / yazılım mühendisliklerinin kesişiminde yer alan çok disiplinli bir mühendislik alanıdır.

Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü halen lisans ve tezli / tezsiz yüksek lisans programlarında eğitim verilmektedir. Normal öğretim süresi 4 yıl olan ve ilk mezunlarını 2009 yılında veren lisans programı, bu alanda ülkemizdeki ilk programlardan birisidir ve her yıl yaklaşık 80 öğrenci kabul etmektedir.

Tüm programlarda öğretim dili İngilizcedir. Bu sayede öğrencilerin temel mühendislik eğitimini evrensel bilim dili olan İngilizce ile öğrenmelerini, mesleki kaynakları takip edebilmelerini, anlayabilmelerini, gelişmeleri izleyebilmelerini, Mekatronik Mühendisliği konularını araştırabilmelerini, teknik terimleri öğrenebilmelerini ve uluslararası alanda iş yapabilme yeterliliğine kavuşabilmelerini sağlamaktır.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü, elektromekanik ürün tasarımı, bu ürünlerin kontrolü ve programlanması üzerine araştırmalar yürütmektedir. Öğretim üyelerinin uzmanlık alanları ve araştırma çalışmaları robotik (tıbbi ve biyomedikal robotik, sualtı robot sistemleri, endüstriyel robot uygulamaları, insan-robot etkileşimi) ve Nano- / mikro mekatronik sistemler konularında yoğunlaşmıştır.